Bine ai venit!
|
| |
Costin C. Kirițescu - Sistemul bănesc al leului și precursorii lui Vol. II - Curtea Veche Publishing
Hardcover

Sistemul bănesc al leului și precursorii lui Vol. II

171,15 lei
În vol. II al Sistemului bănesc al leului și precursorii lui, este analizată una dintre perioadele cele mai pline de evenimente internaționale de mare amploare: perioada 1900–1944, cu analiza principalelor momente ale istoriei monetare românești.

COSTIN C. KIRIȚESCU (1908–2002), profesor și academician, și-a susținut în anul 1934 teza de doctorat în economie la Universitatea „Friedrich Wilhelm“ din Berlin. Întors în țară, s-a angajat la BNR, unde a fost inițial repartizat într-o muncă mult inferioară pregătirii sale, înainte de a lucra la Serviciul Studii. Odată cu instaurarea dictaturii comuniste, a fost deposedat de bunurile sale și obligat să părăsească BNR, dedicându- se cercetării economice. Această perioadă de recluziune a condus, paradoxal, la elaborarea unei opere științifice impresionante. Costin C. Kirițescu este autorul a peste 400 de studii și articole apărute în diverse publicații din țară și străinătate.


Angajat ulterior alternativ la Banca Națională a României și la Ministerul de Finanțe, profesorul Costin C. Kirițescu a făcut parte din echipa care a negociat, la începutul anilor ’70, aderarea României la Fondul Monetar Internațional și la Banca Mondială.


În ultima parte a vieții, a revenit la Banca Națională a României, instituție din al cărei Consiliu de administrație a făcut parte în perioada 1991–1998. În această calitate, a propus și a obținut reînființarea Colecției Biblioteca BNR.

Lucrarea sa capitală, Sistemul bănesc al leului și precursorii lui, în trei volume, constituie o istorie a antecedentelor, a genezei și a funcționării sistemului monetar național al României.

Valoarea cărților „Profesorului de Monedă“, cum îl ține minte istoria, este larg recunoscută drept excepțională. Cap de listă este, incontestabil, tratatul enciclopedic în trei volume Sistemul bănesc al leului și precursorii lui. Tratat pentru care a primit Premiul Academiei Române și în care – cum explică însuși autorul – a căutat să lege evoluția circulației monetare din țara noastră de evoluția politicii, economiei și finanțelor țării, fără de care nu putea să fie înțeleasă complicata dinamică a acestei evoluții.

Acad. Mugur Isărescu

Sistemul bănesc al leului și precursorii lui Vol. II - Descriere și informații

Volumul II al Sistemului bănesc al leului și precursorii lui este consacrat în întregime perioadei 1900–1944. Sunt analizate următoarele: economia României la începutul secolului al XX-lea, sistemul bănesc al leului în cursul Primului Război Mondial, sistemul bănesc în Transilvania de la adoptarea sistemului bănesc național în vechea Românie (1867) până la unificarea monetară din 1920–1921, unificarea monetară din 1920–1921, stabilizarea monetară din 1929, sistemul bănesc al leului în perioada participării României la cel de Al Doilea Război Mondial până la 23 august 1944. 

Anul apariției: 2024

Format: 15.5 × 23 cm

Număr pagini: 696

Autor: Costin C. Kirițescu

Titlu original: Sistemul bănesc al leului și precursorii lui Vol. II

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-1794-7