Ebook Stabilitatea financiară și politica macroprudențială
Volumul îmbină abordarea bazată pe politici economice și reglementări financiare cu o serie de aplicații descrise în detaliu, adresându-se inclusiv celor interesați să aprofundeze riscurile sistemice și calibrarea instrumentelor macroprudențiale.
Îi felicit pe autori pentru acest demers, printre primele lucrări de specialitate din România, care așază solid politica macroprudențială în rândul politicilor economice implementate de autorități. Este și o invitație pentru alți cercetători și specialiști de a aprofunda domeniul și de a îmbogăți cu alte teme subiectul stabilității financiare.
Neagu, Kubinschi și Alupoaiei nu au făcut un simplu exercițiu academic. Ei lucrează în BNR la Direcția stabilitate financiară, deci mănâncă pe pâine problematica stabilității financiare, cum s-ar zice. Analiza lor este a unor experți care nu numai că sunt la curent cu aspecte de adâncime ale stabilității financiare, ci sunt obligați să ofere variante de decizie Consiliului de administrație al BNR.
Această carte explorează mecanismele și substanța care contribuie la menținerea stabilității financiare, oferindu-le un ghid valoros celor ce studiază sau deja administrează sisteme financiar-monetare.
Doar dacă învățăm această lecție, putem avea o dezvoltare economică sustenabilă pe termen lung, în condițiile menținerii stabilității financiare.
Această carte nu trebuie să lipsească din biblioteca personală a profesionistului bancher, a profesorului de finanțe-bănci și a studenților lui.
Acest studiu amplu nu este doar o altă carte despre istoria financiară, ci un ghid științific complex la care să se refere factorii de decizie, bancherii și pasionații de finanțe, înainte de a repeta greșelile trecutului sau de a crea altele noi, dacă pierd din vedere echilibrele necesare menținerii stabilității financiare.
Vezi mai mult
Ebook Stabilitatea financiară și politica macroprudențială - Descriere și informații
Mitul asigurării stabilității financiare prin stabilitatea prețurilor a căzut după criza din 2008. Noua viziune a reprezentat o disociere de gândirea dominantă și a instituit un tip de concentrare totală asupra fenomenelor economice, conducând la conturarea conceptului de „macroprudențialitate”. Așadar, stabilitatea financiară nu ține doar de bănci și de activitatea bancară, ci de toate elementele ce determină echilibrul macroeconomic.
Dereglementarea, pe de altă parte, a condus spre ceea ce astăzi numim a fi „crizele”, care, la rândul lor, se traduc în plan financiar prin „șocuri”. Principiile de politică macroprudențială și diferitele instrumente practice de amortizare, în acest context, au un singur scop: stimularea capacității sistemului financiar în ansamblu de a absorbi șocurile.
Volumul de față reprezintă un ghid exemplar de gândire și practică privind stabilitatea financiară și politicile macroprudențiale, autorii reușind o dublă performanță: pe de o parte, nu s-au abătut nicio clipă de la realitatea dură reprezentată de lumea complexă și interdependentă în care trăim, iar pe de altă parte, au pus câțiva primi și temeinici pași în cursa rapidă ce va urma în acompanierea unei lumi supuse zi de zi transformărilor frenetice.
Anul apariției: 2024
Format: e-book
Autor: Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei
Format ediție: Digital
ISBN : 978-606-44-1690-2